Małopolska

Odkryj na nowo kiełbasę krakowską i żywiecką

Polacy uwielbiają mięsne przysmaki. Kiełbasy, szynki i inne wędliny często goszczą na rodzimych stołach. Cenimy sobie w nich wysoką jakość i tradycyjny, domowy smak. Do klasyków serwowanych od lat można zaliczyć kiełbasę krakowską i żywiecką, które wykorzystywane są nie tylko na kanapkach, ale również w daniach na ciepło czy jako element na deski przekąsek.

Zarówno kiełbasa krakowska, jak i żywiecka, pochodzą z południa Polski, które słynie z wyrobu doskonałych rodzimych wędlin. Ta pierwsza sięga swoją tradycją XIX wieku, kiedy to zaczęto wyrabiać ją w galicyjskim Krakowie, ale jej popularność sięgała daleko poza stolicę Małopolski. Słynna kiełbasa krakowska znana była nawet na Kresach czy Litwie. Od zawsze najważniejsze w jej składzie było wysokiej jakości mięso wieprzowe. Wówczas sięgano głównie po szynkę, która stanowiła 85% składu i dodawano do niej skrobię ziemniaczaną. Smak i zapach kiełbasy krakowskiej jest charakterystyczny dla peklowanego, wędzonego i pieczonego mięsa. Jego aromat uzupełniają wyraźne nuty pieprzu i delikatny posmak czosnku.

Kiełbasa żywiecka natomiast wywodzi się z Żywca, który do dziś słynie z cenionych i wyśmienitych w smaku kiełbas. Żywiecka często gościła na stołach również poza terenami Rzeczypospolitej. Była przysmakiem m.in. w Wiedniu, do którego bez większych problemów można było dotrzeć pociągiem z dworca kolejowego położonego w Zabłociu. Chociaż obie kiełbasy mają pewne cechy wspólne, to różni je przede wszystkim zawartość tłuszczu w mięsie. Kiełbasa żywiecka ma go więcej, co wpływa na jej smakowitość, natomiast krakowska poddawana jest dłuższemu suszeniu.

Deska przekąsek z polskim akcentem
Obie kiełbasy można podawać na wiele sposobów. Z ich udziałem możemy przyrządzić np. deskę wędlin i serów, która idealnie sprawdzi się na różne okazje. Przygotowując taką kompozycję, warto pamiętać o kilku zasadach. Sery oraz dodatki należy ułożyć na przygotowanej do tego desce – może być szklana, drewniana czy kamienna, ale przede wszystkim pamiętajmy, aby była estetyczna i ładnie wykonana. Aby zapewnić dużą różnorodność, warto wybrać kilka rodzajów serów, zwracając uwagę na ich konsystencję i smak. Bardzo istotną rolę pełnią dodatki, w końcu diabeł tkwi w szczegółach.

W towarzystwie serów sprawdzą się polskie wędliny – np. kiełbasy krakowska i żywiecka, ale też jałowcowa, myśliwska lub kabanosy. Ich unikatowy aromat idealnie uzupełni smak pozostałych przekąsek. W desce serów i wędlin nie może zabraknąć słodkiego dodatku – np. świeżych czy suszonych owoców. Dobrym pomysłem jest również dodanie chrupiącego pieczywa, które wydobędzie smak kiełbas oraz innych smakołyków.

Włoska pizza, czy na pewno?
Krakowska i żywiecka sprawdzą się nie tylko na zimno, ale również na ciepło. Wszyscy znamy pizzę, czyli tradycyjny włoski placek, który uwielbiany jest też przez Polaków. Co prawda dla Włochów prawdziwa pizza to ta z serem i sosem pomidorowym, ale w kuchni ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Warto eksperymentować i przełamywać konwenanse. Pizzę możemy przyrządzić w oparciu o klasyczne polskie składniki, np. grube kiełbasy suche. Ich smak doskonale podkreśli karmelizowana cebulka oraz pieczona papryka. Oczywiście i w tym przypadku nie może zabraknąć sera.

Na lunch lub imprezę
Polskie kiełbasy mogą być także elementem sałatek np. tych makaronowych. Sprawiają, że będą one bardziej sycące i pełnowartościowe. W naczyniu wystarczy wymieszać makaron, kiełbasę żywiecką, paprykę i kukurydzę, a całość uzupełnić majonezem oraz świeżymi ziołami, np. koperkiem i pietruszką. Taka kompozycja sprawdzi się jako przekąska na spotkaniu w gronie znajomych lub na szybki lunch.

– Polacy są wierni tradycyjnym smakom i cenią rodzimą kuchnię. Tradycyjne i dobrze znane produkty kojarzą się z domem, bliskością i rodziną. Dlatego tak chętnie do nich wracamy i nieustannie ich poszukujemy. Kochamy polskie wędliny, które tak dobrze znamy z rodzinnego domu. To smaki, z których jesteśmy dumni, i których nie znajdziemy w żadnym innym miejscu na świecie – mówi Beata Mroziuk, Dyrektor ds. Marketingu z Zakładów Mięsnych Silesia.
Kiełbasy krakowska oraz żywiecka w wersji wieprzowej i drobiowej są już w sprzedaży. Można je znaleźć w ofercie marki Duda Nasze Polskie. Są produkowane przez polską firmę z 30 letnią tradycją – Zakłady Mięsne Silesia. Oba wyroby dostępne są zarówno w całości, jak i wygodnej formie plasterków. Marka Duda Nasze Polskie oferuje autentyczne rodzime smaki cenione przez Polaków, które są znane na całym świecie.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Tagi: #mieszkania a domy   #mieszkania a kryzys   #mieszkania a sprzedaz   #mieszkania a sprzedaz kielce   #mieszkania a sprzedaz krakow   #mieszkania a sprzedaż warszawa   #mieszkania a wynajem   #mieszkania a wynajem warszawa   #mieszkania adresowo warszawa   #mieszkania aluzyjna   #mieszkania aluzyjna warszawa